gevolgen van snus voor je tanden

Wat zijn de gevolgen voor je tanden bij het gebruik van Snus?Het is algemeen bekend dat het roken van sigaretten slecht is voor je tanden en dat de stoffen die in de sigaret zitten je tanden geel doen verkleuren.
Tegenwoordig is uiterlijk vertoon een van de belangrijkste dingen in het dagelijks leven, veel mensen kiezen dan ook voor een alternatieve manier om aan nicotine te komen. Vaak zie je hierbij de keuze om over te stappen naar het gebruik van snus.
Deze rookvrije producten beschermen jouw tanden tegen de aanslag die je normaal krijgt door de verbrandde stoffen uit een sigaret. Maar de grote vraag is nu of snus ook een verkleuring achterlaat op de tanden.

Is het gebruik van snus slecht voor je tandvlees?

De eerste waarschuwing die je op producten zoals sigaretten of snus ziet is : “Dit product kan mondziekte’s en tandverlies veroorzaken. Deze waarschuwing is echter niet wetenschappelijk bewezen.
Uit een onderzoek uit Zweden blijkt dat het gebruik van snus niet in verband kan worden gebracht met tandvleesaandoeningen. Een studie uit 2012 van dezelfde onderzoeksgroep concludeerde dat “het gebruik van snus het risico op gaatjes niet verhoogt”.
Een onderzoek uit 2016 van een groep onderzoekers heeft wel aangetoond dat het gebruik van orale nicotine producten kan leiden tot tand verlies wanneer er bijvoorbeeld een ontsteking ontstaat aan het bot of tandvlees.
Een aanname die wel vaak gemaakt word is dat het gebruik van snus je tandvlees witter maakt net als bij het roken. Dit zou kunnen komen door de stof nicotine, echter is dit nog niet aangetoond in een onderzoek.

zou snus of snuiftabak ook beschermend kunnen zijn tegen gaatjes? 

Geen van beide producten heeft toegevoegde suikers en beide producten bevorderen waarschijnlijk ook de speekselproductie.
Een overtollige speekselproductie helpt vaak tegen gaatjes en bovendien neigen deze rookvrije producten vaak naar een alkalische PH-Waarde toe.
Dit zorgt er ook voor dat er minder snel bacteriën achterblijven op de tanden.


Is het gebruik van snus slecht voor je tanden?

Zoals net uitgelegd hierboven is er een grote kans dat nicotinezakjes bescherming bieden tegen gaatjes. Het gebruik van snus zal dus niet zorgen voor gaatjes in de tanden.
Waarschijnlijk hoef je je nergens zorgen over te maken, wanneer je namelijk goed poetst zal je jouw tanden en tandvlees in een optimale staat kunnen behouden.
Mondhygiëne word met name aangetast door producten die tabak bevatten, gelukkig hebben wij deze dagen snus zonder tabak : nicotine zakjes!
Door te kiezen voor nicotinezakjes zonder tabak kun je jouw tanden een stuk makkelijker wit houden dan bij het gebruik van tabaks snus of sigaretten en sigaren.

Geef een antwoord