Is snus legaal of illegaal in Nederland?

De klassieke Zweedse snus wordt toch vaak vergeleken met een drugs terwijl dit onterecht is aangezien het product niets meer is dan een zakje met nicotine.

In de snus zitten ook geen stoffen die enige effecten hebben die je wel krijgt bij het nemen van drugs, desondanks is het nagenoeg in heel de EU Verboden om snus te verhandelen.

Maar als dit allemaal zo is, waarom is snus dan verboden? Mag ik het in Nederland wel hebben? 

Op al deze vragen zullen wij in dit blog bericht een antwoord geven.

Waarom is snus verboden in de EU

Laten we beginnen met de eerste vraag : Waarom mogen de Zweedse snus fabrikanten dit product niet verkopen aan de rest van de Europese unie.

Dit is allemaal tot stand gekomen door de marketing van een Amerikaans rookloos tabaksproduct in het begin van de jaren ’90 in het Verenigd Koninkrijk. Het land Schotland was het hier niet mee eens en protesteerde in 1992, dit zorgde ervoor dat snus  in alle lidstaten van Europa volledig verboden was.

Toen Zweden in 1995 het lidmaatschap voor de EU aanvroeg, drongen ze aan op een permanente uitzondering op het snusverbod voor Zweden. Dit komt omdat snus in Zweden gezonder wordt gezien dan roken, hierdoor gaat in Zweden ook zeker de voorkeur uit naar het gebruik van snus. Doordat de uitzondering permanent is en in het toetredingsverdrag van de EU is vastgelegd, is er geen enkele mogelijkheid dat hier verandering in komt.

Dit kan alleen aangepast worden als ieder lid (inclusief Zweden) stemt voor een aanpassing in deze wetgeving.

Is snus nu of in de toekomst legaal in Nederland

Na dit gelezen te hebben weten we natuurlijk dat de snus illegaal is in Nederland, maar kan hier dan geen wetsaanpassing voor gemaakt worden?

Het Europees Hof van Justitie heeft op 22 november 2020 besloten het verbod op de snus (rookvrije tabak) niet ongedaan te maken. Het arrest laat zien dat de motivatie hiervoor ligt op het gebied van de volksgezondheid. Dit is wel raar aangezien de sigaretten wel verkocht mogen worden en er gebleken is dat deze een stuk schadelijker zijn dan sigaretten

In januari vorig jaar ging de NNA oftewel de New Nicotine Alliance in beroep tegen het verbod uit 1992 op de snus.  Snus is een product gemaakt van tabak in poedervorm voorverpakt in een zakje van ongeveer 3 a 4 centimeter die je kunt plaatsen onder je bovenlip.

Het wordt soms verward met een variant die wel weer legaal is : Snuiftabak. Natuurlijk heeft het gebruik van snus ook wel degelijk gezondheidsrisico’s, de verslavende stof nicotine is een schadelijke stof alleen is het gebruik op deze manier minder schadelijk dan roken aangezien je niet je longen aantast met rook die je binnenkrijgt.

tabaksvrije nicotine zakjes

Gelukkig is er inmiddels een variant ontwikkeld die wel legaal is in Nederland : De tabaksvrije nicotine zakjes.

Doordat deze zakjes geen tabak bevatten vallen ze ook niet onder de tabakswet en kunnen de zakjes in veel EU-landen wel gekocht of verkocht worden, Daarnaast is deze variant in veel lekkere smaken verkrijgbaar en dus een stuk fijner dan de klassieke snus met de tabak smaak.

Geef een antwoord