snus of roken

Snus of sigaretten wat is nou slechter?

Deze vraag krijgen wij erg vaak, uit onderzoek van de FDA (Food and Drug Administration) is gebleken dat sigaretten wel degelijk slechter zijn dan het gebruik van snus maar niet iedereen is ervan overtuigd. Vanaf mei 2020 heeft de Europese Unie een verbod opgelegd voor de verkoop van shag of sigaretten met een menthol smaak. Dit is begonnen met het verbieden van het gebruik van smaak- en geurstoffen in sigaretten en shag sinds mei 2016 tot slot is ook de geliefde mentholsigaret uit de schappen verdwenen. Ook is de overheid bezig met het moeilijker maken om nog te kunnen roken denk aan het verbieden van plekken om te mogen roken tot aan het duurder maken van deze producten. Desondanks staat de wereld natuurlijk niet stil en is het wachten op een alternatief. Nu de sigaret langzaam aan het verdwijnen is zien we in het dagelijks leven steeds vaker de Zweedse snus.  Snus wordt gebruikt met hetzelfde doel als sigaretten, dit is de afgifte van de stof nicotine. 

Waarom stoppen met het roken van sigaretten?

Het is natuurlijk al algemeen bekend dat sigaretten roken slecht is voor de gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 1 op de 5 volwassenen rookt wat natuurlijk een erg groot aantal is. Maar wat zijn de voordelen om te stoppen met roken?

– Binnen 20 minuten zul je merken dat je hartslag en bloeddruk dalen

– Binnen 12 uur zal de koolmonoxide in de bloedbaan van je lichaam naar normaal dalen. Dit zal ervoor zorgen dat het weefsel en de bloedvaten beter gevoed worden met zuurstof

– Binnen een periode van 3 weken – 4 maanden zal de bloedsomloop en je longfunctie verbetert, een risico op een hartaanval begint af te nemen.

-1 Jaar nu zul je het verschil merken dat je minder hoest, makkelijker ademt en zullen je longen drastische gezondheidsverbeteringen hebben.

– 3/5 Jaar risico’s op mond-, slokdarm- en blaaskanker dit is in vergelijking tot een niet-roker.

-15 jaar Na 15 jaar is het risico op een hartaanval en een beroerte gedaald tot een niveau dat gelijk is aan dat van een persoon die nog nooit eerder heeft gerookt.

 

Voordelen van de klassieke Zweedse snus

Het grootste voordeel is dat er bij het gebruik van snus geen verbrandingsstoffen vrijkomen die opgenomen worden in de longen. De verbrandingsstoffen van bijvoorbeeld sigaretten tasten niet alleen jouw longen aan maar ook de longen van de mensen om je heen. Doordat snus een rookloze tabak variant is komen er geen verbrandingsstoffen vrij en is dit ook een stuk beter voor je longen, daarnaast hebben de mensen om je heen ook geen last van de snus die jij gebruikt. Bij het gebruik van snus krijg je de nicotine ook via een andere weg binnen dan bij het gebruik van sigaretten. Bij het gebruik van sigaretten krijg je de nicotine binnen via je longen en bij het gebruik van snus krijg je het binnen via de bloedvaatjes op het tandvlees.

Doordat de nicotine opgenomen wordt via de bloedvaten zorgt dit voor een sneller effect en blijft het effect van nicotine langer in werking. 

zijn ninicotinezakjes gezonder dan roken?

Uit meerdere onderzoeken is ondertussen gebleken dat het gebruik van nicotine zakjes veiliger is dan roken. Naast het voordeel van het sparen van de longen is er ook nog een ander voordeel, zo is het gebruik van nicotine zakjes veel makkelijker af te bouwen aangezien er een zeer groot assortiment bestaat met veel verschillende sterktes.

Waarom Nicotine pouches gebruiken?

Naast de gezondheidsvoordelen zijn de nicotine pouches ook verkrijgbaar in allerlei heerlijke smaken.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Killa Cola, Lyft tropical breeze of de White Fox peppered mint   

De manier waarop de nicotine zakjes of snus wordt gebruikt heeft ervoor gezorgd dat een hoop rokers zijn overgestapt op deze producten. Omdat er tegenwoordig zoveel gedaan wordt tegen het gebruik van sigaretten is het bijna niet meer mogelijk om buitenshuis te roken, dit is tot grote frustratie van de rokers steeds meer het geval. Daarentegen kun je snus of nicotine zakjes wel altijd en overal gebruiken, in bijvoorbeeld restaurants of winkelcentra wordt niemand gehinderd door het gebruik van snus. Doordat nicotine zakjes eigenlijk bijna onzichtbaar onder de lip geplaatst worden zien mensen ook niet snel dat jij op dat moment gebruik maakt van deze producten. 

Na het lezen van dit artikel zie je wel degelijk dat het gebruik van nicotine zakjes fijner en gezonder is dan roken, let wel op dat dit enkel geldt bij ‘normaal’ gebruik hiervan.

Stoppen met inname van nicotine

Ondertussen is met zekerheid te zeggen dat stoppen met roken een moeilijke opgave is, dit komt door de gewende gewoonte en door de chemische stof nicotine. Tegenwoordig zijn er steeds meer producten om het stoppen met roken makkelijker te maken. 

Hieronder een aantal voorbeelden :  

-Nicotine pleisters

Nicotine pleisters zijn een van de bekendste hulpmiddelen bij het stoppen met roken

-Nicotine kauwgom.

Nicotine zit verwerkt in kauwgom waardoor je geen sigaret opsteekt maar gebruik maakt van kauwgom

Nicotine pouches of snus 

Met de nicotine zakjes is het makkelijker stapsgewijs het nicotinegehalte af te bouwen

-Nicotine boosters

Hieronder vallen de nicotine zakjes en vapers

De meeste hulpmiddelen hierboven genoemd zijn verkrijgbaar bij een drogist of supermarkt. Voor de nicotine zakjes ben je bij Snusking op het juiste adres, neem een kijkje op www.snusking.nl voor een zeer uitgebreid assortiment waar alle smaken en sterktes verkrijgbaar zijn!

Geef een antwoord